Išradingieji kinai sukūrė pakuočių etiketes, kurios, priklausomai nuo produktų šviežumo, keičia spalvą. Spalva laikui bėgant kinta iš raudonos į žalią, vadinasi, šviežiausi produktai bus pažymėti raudonu indikatoriumi, o maistas su besibaigiančiu galiojimo laiku turės žalią etiketę.
Anot dienraščio „Times“, Pekino universiteto tyrėjų komanda savo naująjį išradimą pristatė Dalase, JAV vykusiame Amerikos chemikų draugijos kasmetiniame susitikime. „Išmaniosios“ etiketės yra užpildytos specialiu geliu, jame yra įterpti metaliniai nanovamzdeliai, pridėta specialių cheminių junginių. Visos minėtosios medžiagos reaguoja su terpe, kurioje gaminiai laikomi: kuo daugiau mikroorganizmų atsiranda, tuo labiau spalva palaipsniui pakinta iš raudonos į žalią.
Mokslininkai mano, kad tokios etiketės turėtų būti kur kas informatyvesnis ir patikimesnis signalas vartotojui apie produktų galiojimo laiką. Dažnai ant maisto pakuočių esantys galiojimo terminai neatitinka realybės: tai ir paskatino kinų tyrėjus imtis naujos užduoties. Šios etiketės pirkėjų neklaidina, o vizualinė informacija visuomet yra aiškesnė ir lengviau suprantama. Kinai iš karto apskaičiavo ir etikečių kaštus: vienos etiketės pagaminimas turėtų kainuoti vos 1 centą.
Beje, pirkėjams reikėtų priprasti prie atvirkštinės spalvų gamos, nes paprastai žalia spalva reiškia „galima“, o raudona atvirkščiai – „draudžiama“. Šviežiausi produktai ir bus pažymėti intensyvia raudona spalva. Kai produktas sensta, spalva ima blukti, tapdama šviesiai žalia – tai reiškia, kad gaminys nebe šviežias. Kai etiketė pasidaro intensyviai žalia, tai rodo, kad produkto galiojimo laikas pasibaigė ir jis nebetinkamas vartoti. Kinai teigia, kad šios etiketės gali pranešti ne tik apie maisto produktų, bet ir gėrimų bei vaistų galiojimo laiką.
Naujasis išradimas pristatomas ir trumpame filmuke: